Σάββατο, Απριλίου 07, 2012

«Τον Λογαριασμό ή την ζωή σας!!»

 

Γράφει ο Δημήτρης Κραουνάκης

 

Χθες βράδυ βρέθηκα στο σπίτι της αγαπημένης μας Αρλέτας με αφορμή μια συναυλία που ετοιμάζουμε στο Βόλο στις αρχές Ιουνίου.


Γράφει το Μπλογκ "Για την Αρλέτα"

(WOW! Βγάλαμε είδηση
Η Αρλέτα στο Βόλο στις αρχές Ιουνίου!!!

 Ξαναγράφει ο Δημήτρης Κραουνάκης

Στο Βόλο που πριν τέσσερα χρόνια, τρία λεπτά πριν ανέβει στο σκηνή του Δημοτικού θεάτρου η Αρλέτα «κτυπήθηκε» από εγκεφαλικό που λίγο έλειψε να της στερήσει την ζωή!..


Σήμερα είναι εντελώς καλά και όπως πάντα κάνει πολλά και διάφορα σχέδια!..

Στο χθεσινό ραντεβού, μου έδωσε ένα βιβλίο της Μάρθας Χριστοφόγλου αφιερωμένο στον μεγάλο Γάλλο γελοιογράφο Ονορέ Ντωμιέ [1808-1879] που τυπώθηκε το 1972 με αφορμή έκθεση λιθογραφιών – γελοιογραφιών του στην Αθήνα στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό κέντρο «Ωρα».

Σε μια εποχή που παντού η κοινωνική και πολιτική σάτιρα ανανεώνει την σημασία της, ο Ντωμιέ επιβάλλεται πάντα επίκαιρος, διεκδικώντας τον τίτλο του αναμφισβήτητου «προφήτη» του είδους…

Αντιγράφω από αυτό το βιβλίο μια γελοιογραφία του – περίπου του 1840 – με τίτλο «Τον Λογαριασμό ή την ζωή σας!!»

Στη λεζάντα: «Ενας τρόπος που μεταχειρίζονται οι Αγγλοι, για να διεκδικήσουν ένα χρέος από ένα φίλο λαό [Ελλάδα] : 24 ώρες για να εξοφληθεί και 12% τόκο!!!

Σας θυμίζει κάτι; Στη θέση των Αγγλων ας βάλουμε άλλους Ευρωπαίους.. «φίλους» μας που σήμερα θέλουν το.. «καλό μας» και αυτόματα μεταφερόμαστε στο σήμερα και ας έχουν περάσει 170 χρόνια από την δημοσίευση αυτής της γελοιογραφίας του Ντωμιέ!!..

Σημ. Δείτε και τον..λογαριασμό!!





Γράφει το Μπλογκ "Για την Αρλέτα


Η σημερινή εφιαλτική πραγματικότητα που ζει η Ελλάδα δοσμένη σε μια αφίσα από το απώτερο παρελθόν. Ο Γάλλος Ντωμιέ, ζωγράφος γνωστός για τις γελοιογραφίες του μέσα από τις οποίες καυτηρίαζε την πολιτική ζωή στη Γαλλία του 18ου αιώνα, ζωγράφισε Εν έτη 1840 λοιπόν αυτή την τη γελοιογραφία ξεσκεπάζοντας  την στάση που η Αγγλία κράτησε απέναντι σε μια Ελλάδα που αγωνιζόταν ακόμα να αποτινάξει 400 χρόνια σκλαβιάς και να σταθεί στα πόδια της…
Τότε, όπως και τώρα λοιπόν η Αγγλία «με την σκανδάλη» στον κρόταφο, απαιτούσε από μια Ελλάδα εξαθλιωμένη να τις επιστρέψει για χρέος 1,000,000 στερλινών, το ποσό των 4,000,000! Συνυπολόγισε, έξοδα, τόκους απανωτόνια προσθέτοντας 375,000 για αγορά πιστολιών (!!!) Κι αυτό το ποσό των 4 εκατομμυρίων το απαιτούσε εντός 24 ορών! Κι ο Ντοωμιέ το έκανε γελοιογραφία, θέλοντας να εκφράσει την αγανάκτηση και την αδικία απέναντι σην Ελλάδα, μια χώρα σύμμαχο.
Ποσό: 1,000,000
Έξοδα:    50,000
Έξοδα για λάθη: 225, 775
Τόκος:          20,000         
Απανωτόκια: 137,000
Αγορά πιστολιών  (π.χ. κουμπούρια): 375,000
                         ----------------
  Συνολικό ποσό: 4,000,000

Και ξέρετε βέβαια ποιοι ήταν πίσω απ’ όλα αυτά; Η Δυναστεία των Βαμπίρ Ροθτσάιλντ που σκαρφίστηκε το «ευφυές» τραπεζικό σύστημα που ως τις μέρες μας πίνει το αίμα των λαών…
Συνεχίζεται αύριο... με μια οργισμένη δήλωση που έκανε η Αρλέτα με αφορμή την αφίσα του Ντωμιέ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: